Hírek

Elérhetőségek

Biogazdálkodás

Fülöpjakabi Biogomba Farm

Kapcsolattartó: Gyöngyösi Sándor

Cím: 6116 Fülöpjakab, Tanya 628.

Tel: +36-76/ 714-867; +36-20/ 926-4511

Email cím: gyongyosi@anet.hu

Weboldal: http://biogomba.hu/

Gyöngyösi Sándor 1990. óta foglalkozik a laskagomba termesztésével. A gazda 2003-ben kezdte az öko gazdálkodást.

A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése mellett folytatja a biogomba termesztést klimatizált, hőszigetelt fóliasátrakban.

A gazdaságban gombaalapanyag-előállítás, -termesztés, -feldolgozás és -csomagolás is zajlik. A szubsztrát előállításához szükséges gabonák egy része szintén a gazda saját földjéről származik.

8,63 hektáron zajlik a gazdálkodás, a shiitake, laska és pecsétviaszgomba mellett csicsóka, kukorica, gabona, tökfélék termesztésével foglalkoznak.

Gyöngyösi Sándor gazda állítja elő a sokak által ismert és használt Bioganoderma gomba port. A bio táptalajon termesztett ganoderma gomba alacsony hőmérsékleten szárított, darált gomba. Az eljárással a gomba hatóanyagainak nagy részét képes megőrizni.

A ganoderma gombát sokan pecsétviaszgomba néven ismerik, a szakértők szerint a legtöbb népbetegség gyógyítására alkalmas. A gomba erősíti az immunrendszert, és kemoterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentésére is alkalmazható.

Európában egyedül Fülöpjakabon termesztenek pecsétviaszgombát vegyszermentesen.

A gazdaságban csomagolt laska gomba vásárolható különböző kiszerelésekben.

A gazdaságban mangalicatenyésztés is zajlik, és egész évben látogatható.

 

Nemes Ökogazdaság

Kapcsolattartó: Nemes Mátyás

Cím: 6116 Fülöpjakab, Tanya 630.

Tel: +36-76/ 714-866, +36-76/ 714-872; +36-70/ 586-0667

Email cím:  nemesmatyas@biodinamikus.hu

A biodinamikus gazdálkodást folytató Nemes Ökogazdaság a Nemzeti Agrár- környezetvédelmi Program mintagazdasága.

Szabadföldön kora tavasztól késő őszig zajlik a termelés a gazdaságban.

A gazdaságban egész évben vegetációs, fóliás kertészkedés folyik minimális fűtéssel és hideghajtatással.

A gazdaságban minden évben 70-80 féle növényt termesztenek, melyeket elsősorban biopiacokon értékesítenek.

A gazda szeretettel várja az érdeklődőket és a helyi Teleházban, vagy a gazdaságban előadást tart a biokertészkedésről és bemutatja gazdaságát, terményeit.

Lehetőség van a friss, ropogós saláták megkóstolására, melyből 8 féle levélsalátát és távolkeleti levélzöldségeket termelnek.

A gazdaságban bab, fejtett bab, száraz bab, burgonya, csicsóka, fűszernövények, zöldhagyma, fokhagyma, hónapos retek, jégcsap retek, nagy piros japán retek, cukkini, görögdinnye, sárgadinnye, paprika, paradicsom, sárgarépa, zeller, mángold, édeskömény is terem.

A helyszínen lehet vásárolni a látogatás alkalmával, de előre egyeztetett időpontban bármikor.

 

Margitka Biokert

Kapcsolattartó: Csányi Istvánné

Cím: 6116 Fülöpjakab. Alkotmány u. 5.

Tel: +36-76/ 378-137; +36-20/ 953-1919

Email cím: margitkabiokert@freemail.hu

A gazdaságban 1999 óta folytatnak biogazdálkodást 15.500 négyzetméteren. A Biokontroll Hungária Kht. által ellenőrzött gazdaságban bionövény és biogyümölcs termesztés folyik.

A békés, nyugodt, tiszta levegőjű környezetben egyedülálló ízű spárga, csicsóka, homoktövis, földicseresznye és tojásgyümölcs terem. A 80 sárgabarackfa, az 50 meggyfa, 14 őszi aszalószilvafa és 10 diófa gazdag terméssel látja el a gazdálkodókat.

A Margitka Biokert látogatóinak lehetőségük van kézműves tevékenységek kipróbálására is. Hagyományos agyagedény készítése mellett, a csuhéfonás rejtelmeibe is bevezetnek a vendéglátók.

A látogatás során lehetőség van a gazdaságban termelt termékek megvásárlására.

A bátrabbak kipróbálhatják a mezőgazdasági munkákat, a traktorvezetést, vagy részt vehetnek a betakarítási munkálatokban.

A biogazdaság kora tavasztól késő őszig látogatható, s a biokert előadással egybekötött megismerésére is lehetőség van.

 

Polyák Ökogazdaság

 

Elérhetőség: 6116 Fülöpjakab, Tanya 241.

Tel.: +36-20/430-40-23 (Polyák Mária)

Email: polyakmaria.bio@gmail.com

A Polyák Ökogazdaság 2000 óta folytat ökológiai gazdálkodást.

Termékei között számos különlegesség is található:

  • Zöldségek: Bébi levél saláta mix, batáta, bimbóskel, borsó, brokkoli, burgonya (Balatoni rózsa), cékla, (hagyományos, csíkos), céklalevél, citrom, cukkini (sárga, zöld), cukorborsó (zöld), csemegekukorica, csicsóka, csillagfű, dió, édeskömény (gumós), endívia, fejeskáposzta ( csúcsos, fejes), feketeretek, fénygyökér, fokhagyma (csomós, szárazhagyma), káposztatök, karalábé (lila, zöld), karfiol (fehér pagoda, zöld), kelkáposzta, kínai kel, leveleskel (lila, pálmalevelű, zöld), lilahagyma (főzőhagyma, szárazhagyma), lilakáposzta, lucerna, madársaláta, mák, mangold (piros, sárga, zöld), medvehagyma, okra padlizsán (csíkos, lila), pak choi (piros, zöld), paprika: alma (csípős, édes)
  • Mustárlevelek: hóban zöld, ,mizuna (piros, zöld), oriental mix, piros szép, zöld szép, rukkola (saláta levelű, szeldelt levelű, wilde rauke), vörös óriás, bordó óriás
  • Fűszerek: bazsalikom (citromillatú, thai, piros, zöld), borsikafű, citromfű, fokhagymasnidling, snidling, kapor, koriander, lestyán, levendula, majoranna, menta (alma, banán, bors, csoki, fodor), oregano, rozmaring, turbolya, zsálya, fűserpaprika (csípős, édes, nyers, őrölt) gyermekláncfű
  • Gyümölcsök: görögdinnye, cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, szilva, kört, alma, málna, szeder, szamóca

Postai csomagban az ország bármely részére eljuttatják terményeinket.